България се присъедини към 22 държави членки на ЕС, подписали съвместна

...
България се присъедини към 22 държави членки на ЕС, подписали съвместна
Коментари Харесай

Страната ни се включва в укрепването на отбраната на ЕС

България се присъедини към 22 страни членки на Европейски Съюз , подписали взаимна нотификация за пускане на Постоянно структурирано съдействие ( ПСС ) в региона на защитата , оповестиха от външното ни министерство, предава news.bg 

По-рано стана ясно, че 23 страни членки подписаха документ в Брюксел , с който се поставят основите на европейски защитителен съюз.

Официалната гала се състоя в границите на Съвет " Външни работи ", който се организира в Брюксел. От българска страна известието бе подписана от вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Постоянното структурирано съдействие има за цел да спомага за развиването на отбранителните качества на страните членки, в това число посредством основаване на Европейски фонд за защита за финансиране на съответни планове. ПСС показва решимостта за усилване на европейската сигурност и защита в отговор на новите геополитически провокации.

Военните и външните министри на Европейски Съюз също по този начин разискаха напредъка в осъществяването на Глобалната тактика на Европейски Съюз в региона на сигурността и защитата. Дискутираха и опциите за по-нататъшно развиване на съдействието с НАТО, в това число в региона на битката с тероризма.

България приветства подхванатите стъпки за осъществяване на Глобалната тактика посредством стартирането на ПСС. Трябва да развием тази самодейност по допустимо най-прозрачния, изчерпателен и упорит метод, с цел да допринесем за повишение сигурността на Европейски Съюз и да спомагаме за усилването на качествата на НАТО, съобщи Захариева.

Министрите на външните работи разискаха подготовката на идната на 29-30 ноември 2017 година в Абиджан Среща на върха ЕС-Африка, която има за цел да ускори политическите и икономическите връзки сред двата континента. Първите дипломати на Европейски Съюз подчертаха значимостта на провеждането на срещата и показаха поддръжка за водещите тематики в дневния ред - инвестиране в младежта и основаване на претовареност, мир и сигурност, миграция и други

Външните министри на 28-те организираха и спор по стратегическата връзка, като подчертаха значимостта на работата за противопоставяне на дезинформацията, само че и за излъчването на положителни послания и разяснение на изгодите от провежданите от Европейски Съюз политики. Постигането на действителни резултати в региона на стратегическата връзка изисква да бъде открит верният географски баланс, необходимото финансиране и съответните специалисти, заяви българският външен министър.

Преди началото на Съвет " Външни работи " Захариева и министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом бяха домакини на работна закуска с министъра на външните работи на Македония Никола Димитров и вицепремиера Буяр Османи.

Димитров показа напъните на новото държавно управление на Македония за внасяне на нов подтик в процеса на европейската интеграция на страната посредством ускорение на промените и определяне на добросъседски връзки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР